Rozen en hortensia’s drogen

Rozen en hortensia’s drogen

De zonnige dagen lopen op hun eind. Om nog lang te kunnen genieten van de laatste bloemen van de rozen en hortensia’s kunt u die nu mooi laten drogen.

Rozen
Het ideale moment om rozenbloemen uit de tuin te plukken is voordat de bloem het toppunt van haar bloei heeft bereikt. Knip of snijd de bloemen af bij droog weer en in de middag, nadat de dauw verdampt is. Verwijder de onderste bladeren en bundel de stelen losjes met raffia. Zorg ervoor dat de bloemhoofden elkaar niet raken. Hang ze ondersteboven in een donkere, droge, warme en goed geventileerde ruimte, bijvoorbeeld in de zolderkamer of boilerkast. Laat ze minstens een paar weken hangen. Gedroogde, geurende rozenblaadjes zijn ideaal voor in een zelfgemaakte potpourri.

Hortensia’s
Witte bloemen kleuren wanneer ze verdrogen meestal bruin, daarom zijn roze en blauwe hortensiabloemen beter geschikt om te drogen. Kies de bloemschermen die volgroeid zijn en stevig aanvoelen. Snijd of knip de bloemen op een droge dag, bij voorkeur in de middag, nadat de dauw verdwenen is. Verwijder de bladeren van de stengels. Laat ze vervolgens drogen op dezelfde manier als de rozen of op een van de volgende manieren:

  • Steek de bloemstelen in vochtige oasis en laat het steekschuim vervolgens uitdrogen.
  • Zet ze in een vaas met een klein beetje water (plus eventueel een derde deel glycerine). Vul de vaas daarna niet meer bij.
  • Laat de bloemen zonder stelen drogen op een krant of in een bak met droog zand in een donkere ruimte.

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

In mei kun je van alles zaaien, maar het gras beter even niet maaien. Hoe dat zit? Ons tuincentrum geeft je alle 'ins and outs'!

Lees meer...

Blauw is de lievelingskleur van veel mensen. De kleur heeft een koele, betrouwbare en rustgevende uitstraling, waardoor hij ook in veel reclames en uniformen wordt gebruikt. Maar blauw kan ook melancholisch of somber stemmen – denk aan de uitdrukkingen 'een blauwtje lopen', ‘de blues hebben’ en 'blue Monday'. Optisch heeft blauw een wijkende werking. Iets wat blauw is dringt zich niet aan je op, maar lijkt zich juist terug te trekken. Door blauwe bloemen achter in o...

Lees meer...