Vijver filtratie en beluchting

Ik heb een Velda Cross-Flow Biofill. Kan een pomp van 4500 liter per uur ook nog?

Uw pomp van 4500 l/uur is weliswaar iets zwaarder, maar afhankelijk van de omstandigheden is hij goed bruikbaar. Velda houdt een maximale capaciteit aan zodat er niet teveel druk opgebouwd wordt in het filter en het filter niet gaat lekken. Daarom gelden de volgende voorwaarden:

  • Het water moet “vrij” uit het filter kunnen, de afvoer mag niet naar een kleinere diameter worden gereduceerd en het water mag niet opgevoerd (omhoog) gepomt worden.
  • De netto pompcapaciteit is afhankelijk van de lengte en de hoogte van de pomp tot het filter. Als het water een flinke afstand en hoogte moet overbruggen zal de netto capaciteit een stuk minder zijn
  • Als de pomp een te grote capaciteit heeft kunt u dit reduceren door een T-stuk te plaatsen waarmee u een deel van het water direct weer in de vijver laat lopen. De hoeveelheid water is te regelen met de uitstroomdiameter van deze afsplitsing.

Met dank aan Velda - laat uw vijver leven.

Het deksel van mijn Cross-Flow Biofill gaat bol staan. Hoe kan dat?

Omdat Cross-Flow Biofill géén drukfilter is, moet u voorkomen dat er te veel druk op komt te staan door bijvoorbeeld verstopping van het filter. Het water kan dan niet voldoende doorstromen, waardoor het deksel bol gaat staan. Regelmatig spoelen van het filtermateriaal zal dit euvel verhelpen. U kunt eventueel een nieuw deksel bestellen bij ons (art. nr. 126424).

Met dank aan Velda - laat uw vijver leven.

Ik heb een Cross-Flow Biofill gekocht.Welke pomp heb ik nodig? Mijn vijver is 4x4 m en 1 m diep.

Voor uw vijver in combinatie met het Cross-Flow Biofill bevelen wij de High-Stream pompen aan. Deze hebben een laag energieverbruik en een lange levensduur.

Voor uw vijver is de High-Stream 6000 geschikt.

Met dank aan Velda - laat uw vijver leven 

Ik hoorde dat een UV-lamp niet gelijk op volle sterkte brandt. Klopt dat?

Pas na een week of twee is de opbrengst van een PL UV-C lamp optimaal. Dit is een normaal proces voor dit type lamp.

Moet de Clear Control 25 met UV-C Unit altijd aan staan?

In het filter vormt zich een bacteriecultuur die het water schoon houdt, terwijl de UV-C lamp de algen doodt. De bacteriën sterven af als het filter een paar uur uit staat en moeten zich dan opnieuw vormen als hij weer in werking is. Het is dus beter het filter dag en nacht door te laten stromen. ‘s Winters het filter opbergen omdat het anders kapot kan vriezen.

Ik heb heb een vijver van 12.000 l. De vijver bestaat uit een grote vijver en een klein hoger gelegen deel. Welk filter moet ik nemen?

Gezien de situatie (hoogteverschillen) is een Clear Control drukfilter een goede keus. Een UV-C filter zorgt ervoor dat ongeacht de waterkwaliteit het water altijd helder is. Tevens adviseer ik u om bij ons te informeren naar de juiste pomp.

Ik heb een Cross-Flow Biofill. Het deksel sluit niet goed en lekt, wat moet ik doen?

Het lekken heeft bij het Cross-Flow Biofill bijna altijd te maken met het opbouwen van druk of een grotere hoeveelheid water dan het filter verwerken kan. Omdat het geen drukfilter is moet dat dus voorkomen worden. Een aantal punten om te checken waarom uw Cross-Flow Biofill lekt:

  • Kijk na of het filtermateriaal verstopt of vervuild is. Vooral als de vijver behoorlijk groen is/was zal het filtermateriaal snel vervuild raken en moet het schoon gespoeld worden. Dit moet regelmatig herhaald worden totdat de vijver schoon is.
  • Kijk of de tussenschotten goed geplaatst zijn met doorstroomopeningen op de juiste plaats en de inkepingen aan de bovenkant; u kunt deze inkepingen eventueel groter maken.
  • De filtermaterialen moeten geplaatst zijn volgens de gebruiksaanwijzing: het grove filtermateriaal (Japanse matten) moet in de 2e kamer zitten.
  • De uitgang van het filter moet 50 mm zijn en mag niet gereduceerd worden. Ook mag het water na de uitgang niet opgevoerd worden (omhoog gaan) het filter krijgt dan te veel tegendruk.
  • Probeer de filtermaterialen er één voor één uit te halen om te kijken of het filter dan nog lekt.
  • In theorie kan het Cross-Flow Biofill zonder deksel werken (om te testen) zonder dat hij overstroomt, mits het filter niet verstopt is. Stroomt het over, dan moet u de hoeveelheid water reduceren die door de pomp aangevoerd wordt.
  • De maximale doorstroomcapaciteit van het Cross-Flow Biofill is 5000 l/uur. Als de netto opbrengst van de pomp meer is dan 5000 l/uur kan het filter dit niet verwerken en gaat hij lekken. U kunt de netto opbrengst van de pomp reduceren door een T-stuk in de slang te plaatsen en een deel van het water direct weer in de vijver weg te laten “lekken”. Ook de afstand van de pomp tot het filter en vooral het hoogteverschil tussen de pomp en het filter hebben invloed op de netto opbrengst van de pomp. Hoe groter deze zijn, des te lager is de opbrengst van de pomp.
  • Kijk of de ring in de rand van het deksel goed geplaatst is. Deze ring kan echter weinig waterdruk aan.
  • Als het Cross-Flow Biofill hoger staat dan het waterniveau is de kans op lekken minder

Met dank aan Velda - laat uw vijver leven